Landstinget i Kalmar län

Rädda intensivvården med kortare arbetsdag

Bestående svårigheter att rekrytera och även behålla egen personal. En verksamhet som knappt kan hållas igång trots långvarigt beroende av dyr hyrpersonal. Känns det igen?

Så ser situationen ut på intensivvårdsavdelningen, IVA, vid Oskarshamns sjukhus. Nu diskuteras det till och med om avdelningen ska läggas ner eller inte.

En nedläggning kan vi i Vänsterpartiet inte acceptera. När vi satt i den rödgröna majoriteten gjordes flera satsningar för att på olika sätt förbättra arbetsmiljön och göra landstinget i Kalmar län mer attraktiv som arbetsgivare. Men på ett område har vi i Vänsterpartiet haft väldigt svårt att få gehör: när det gäller frågan om sänkt arbetstid med bibehållen lön.

Det är dock uppenbart att för att klara situationen på IVA i Oskarshamn krävs det mer radikala grepp än de som prövats hittills. På flera håll i landet har man löst liknande situationer genom att just korta arbetstiden med bibehållen lön. Vi är säkra på att det är en åtgärd som skulle få fler att vilja stanna kvar och få fler att vilja jobba hos oss. Kanske vore det räddningen för IVA i Oskarshamn?

För tre år sedan var personalomsättningen skyhög på avdelningen i Mölndal och uppemot hälften av de operationssjuksköterskor som var i tjänst för att hålla operationssalarna öppna kom via bemanningsföretag. Trots detta räckte inte bemanningen, utan man tvingades ständigt hålla en eller flera operationssalar stängda. Patienter drabbades och arbetsmiljön för personalen var ohållbar.

Satsningen hade enligt ledningen lett till flera positiva effekter. Bland annat en klart förbättrad arbetsmiljö och en ökad produktion. Personalen vittnade om att den kortare arbetstiden gav möjlighet till återhämtning. De sökte sig inte längre därifrån och sjukskrivningarna hade minskat. Det var inte längre var svårt att rekrytera personal och man var oberoende av bemanningsföretag.

Lena Granath & Linda Fleetwood

På akuten i Huddinge är erfarenheterna liknande. Sänkt arbetstid var en av flera åtgärder man tog till för att stoppa personalflykten och försämringen av patientsäkerheten. Personalen själva tog in en arbetstidsmodell som sänkt sjuktalen, tagit bort vakanserna och gett medarbetarna bättre återhämtning. Det har gjort det attraktivt även för erfarna sjuksköterskor att arbeta där.

Listan över arbetsplatser inom vården som kortar arbetstiden för att kunna rekrytera och behålla sin personal kan göras längre. Sex timmars arbetsdag har visat sig vara effektivt. Kortare arbetsdag ger tydliga positiva effekter och hållbara arbetsplatser. Personalen blir friskare, mindre stressad och får mer energi. Vi kan inte förstå varför vi inte skulle inspireras av dessa framgångar?

Sex timmars arbetsdag är en framtidsreform. Vi vet att det fungerar. Varför inte börja med att införa det på IVA på Oskarshamns sjukhus? Vad har vi att förlora? Och vad väntar vi på?

Linda Fleetwood (V), landstingsråd

Lena Granath (V), landstingspolitiker från Oskarshamn

Kopiera länk