Stina Oscarsson ger föreläsning i Oskarshamn

image

Den 4 oktober 2016 arrangerade Vänsterpartiet, Oskarshamn och Miljöpartiet, Oskarshamn tillsammans en föreläsning med Stina Oscarsson över ämnet ”Miljöfrågan och konsten att skapa ett hållbart samhälle, ekologiskt, ekonomiskt och socialt”

Stina Oscarsson är regissör, dramatiker/författare, samhällsdebattör, musiker på kontrabas. Hon har bl.a. arbetat som konstnärlig ledare för ABF:s landsomfattande verksamhet ”Socialistiskt forum” med målet att återigen föra in kulturen i arbetarrörelsens verksamhetsgrund.

Under kvällen fick vi lyssna på många funderingar, många frågor och svindlande tankar från både publik och föreläsare. Här kommer ett kort sammandrag av innehållet.

Två unga tjejers fråga till Stina Oscarsson en dag i Almedalen fick henne att tänka till lite extra. Frågan löd: ”Vad skulle du säga om alla lyssnade”. Hon hade inget svar just då men senare och mitt i ett spadtag vid planteringen av ett äppelträd slogs hon av tanken att detta äppelträd skulle stå kvar långt efter det att hon själv var borta. Hon ställde sig frågan ”Hur kan jag då betrakta detta som mitt”? Svaret på den egna och även de två unga tjejernas fråga blev enkel ”Allting är bara till låns” och denna oerhört viktiga självklarhet borde vara allas ledstjärna.  Kan det vara så, att det är detta, att vi inte är odödliga, som gör att det blir så svårt att ta tag i långsiktiga problem som t.ex. klimatförändringarna.

Redan som barn tänkte hon politiskt, ville skapa fred på jorden och byggde tillsammans med sin bror en flotte för att komma till presidenten i USA som skulle bli samarbetspartner för att nå målet. Målet nåddes förstås inte, flotten slet sig och hon ägnar efter det, med en dåres envishet, 10 veckor åt att istället försöka gräva sig genom jordklotet! Hur får man politik att fungera? Hur ska politiker och aktivister bete sig för att nå fram. Jo de måste bottna i det de gör, tro på vad de själva säger. Frågan är bara om det räcker?

Hon jämförde också kapitalismen med en husvagn utan förare, där vi likt Janne Långben och Kalle Anka helt plötsligt frågar oss: Vem är det som kör?

Hon konstaterade att det är människans förmåga att skapa berättelser som har gjort att vi har erövrat positionen högst upp i näringskedjan. Utan berättelser med uppdiktade maktordningar hade vi aldrig kunnat hamna där. Vårt aktuella samhälle nu har bara en huvudsaklig berättelse: att arbeta för att konsumera, för att skapa tillväxt, skapa lönsamhet och kunna konsumera mera. Samhällen med bara en berättelse är farliga samhällen. Hon talar om berättelser som står emot den nu rådande berättelsen, och om att skapa våra egna berättelser, dvs sådana som kan inge hopp och som blickar både inåt och utåt.

Detta och mycket mycket mer fick vi lyssna till genom en spännande nytänkares föreläsning och som själv presenterade sig som fri intellektuell. Det blev en

tankeväckande, omtumlande och stundtals även rolig föreläsning.

 

Ing-Britt Runermark

Kopiera länk