Landstinget i Kalmar län

Dags för ett Ungdomskort!

 

Vi vet hur viktig en utbyggd och väl fungerande kollektivtrafik med rimliga priser är för att samhället och våra liv ska fungera. Vi har tillsammans med övriga majoritetspartier gjort stora satsningar på kollektivtrafiken under många år. I Kalmar kommun, där extra resurser har lagts för ett mer rättvist system, åker allt fler med kollektivtrafiken. Bussarna drivs med miljövänlig biogas.

Vänsterpartiet föreslog för många år sedan att seniorer/pensionärer skulle få åka gratis eller till låg avgift på kollektivtrafiken i Kalmar län under s.k. lågtrafiktid. Nu har vi i den politiska majoriteten infört ett seniorkort för 100 kr i månaden. Kortet är nu permanent och omfattar även förtidspensionärer. Kortet har blivit en stor succé.

Motiven till seniorkorten kan tyckas självklara, men vi nämner ändå några av dessa.

Miljön vinner stort på att vi reser kollektivt och miljövänligt.Dyra nya parkeringsplatser kan växlas mot ett hållbart resande. Kollektivtrafikens bussar kan utnyttjas på ett effektivt sätt.

För den som reser innebär det större möjlighet och frihet att kunna röra sig enkelt och billigt till vänner, föreningsliv, affärer, myndigheter, kulturaktiviteter, osv. Det blir mer jämlikhet och rättvisa när det är låga avgifter för resan.

Vänsterpartiet har också tillsammans med regeringen redan denna sommar gjort det möjligt för ungdomar att åka gratis på kollektivtrafiken. Detta har också blivit en stor succé!

Nu är det dags att ta nästa steg. Vi vill införa ett Ungdomskort!  Ungdomskortet ger rätt till

resor med kollektivtrafiken till en låg avgift under hela året.

Ungdomar kan nu lättare besöka kompisar, delta i föreningsaktivitet, gå på bio, besöka kulturarrangemang och ibland åka buss till skolan även om de inte har skolkort. Många nya möjligheter kommer med ett ungdomskort.

Vi vill koppla andra erbjudanden till kortet. Här finns många möjligheter. Till kortet kan kopplas

Bra rabatter på inträde till familjebad/Simhall, billigare på inträde till kulturinstitutioner och kulturaktiviteter och möjlighet för privata aktörer att erbjuda rabatterade priser.

Kortet ska kunna köpas till en mycket låg avgift av ungdomar i grundskolan och gymnasiet.

Vi vill också se över möjligheterna att införa någon form av speciellt kort för kollektivtrafik för studerande vid Linnéunversitetet och andra eftergymnasiala utbildningar.

Den exakta utformningen av ett Ungdomskort måste snabbt utredas och kostnadsberäknas. Utredningen ska hänsyn till att ett antal skolungdomar redan idag har skolkort för kollektivtrafik, Vänsterpartiets och regeringens anslagna pengar för fria resor för ungdomar under sommaren och samhällsekonomiska aspekter för ett hållbart resande.

Vi vill att Landstinget i Kalmar Län/Region Kalmar Län tillsammans med Kalmar kommun ska utreda och starta en försöksverksamhet. Målet är att ungdomskortet liksom seniorkortet ska omfatta hela Kalmar län.

Vi vill också påminna om vårt gamla förslag om fria resor för barnfamiljer med barnvagn. Det skulle kraftigt underlätta för föräldrar/förälder att åka kollektivt och också göra detta på säkert sätt. Detta förslag kan införas omgående.

Bertil Dahl (V), kommunalråd

Linda Fleetwood (V), landstingsråd

Lena Granath (V), kommunalråd, led. Trafikuskottet

Maria Persson Engman (V)

Richard Deichmann (V)

Kopiera länk