Medlemsmöte

Vår Ulf Åman skriver på insändarsidorna.

Nu är det valår och vi står inför ett otroligt viktigt val: ska arbetarrörelsen få fortsätta sina försök att förbättra Sverige eller ska borgarna ta makten med hjälp av högerextremisterna?

I detta så ber jag, nu på mina bara knän, socialdemokratiska politiker, fackliga företrädare och opinionsbildare att sluta få det att låta som om målen för arbetarrörelsen och de borgerliga skulle vara samma och att valet skulle handla om vem som är bäst på att nå fram till dessa mål.

SÅ ÄR DET INTE!

Arbetarrörelsen grundade ett parti för att kunna föra en annan politik än de konservativa som de kallades då, och vi må ha splittrats i två partier, men det borde väl ändå stå klart för alla som har uppdrag hos arbetarrörelsen att målen för politiken är lika skilda åt nu som de var då?

Arbetarrörelsen vill ha fler arbeten, medan de borgerliga vill att vi ska konkurrera om jobben, gärna med kniven mot strupen, för då sänker vi lönekraven. Arbetarrörelsen vill ha fler bostäder för att alla ska ha en bostad och för att alla har rätt till en bostad, medan de borgerliga vill ha konkurrens om bostäderna, dels för att kapitalägarna tjänar på att det finns få bostäder, för då är inte kraven så höga utan folk tar den bostad de kan få och underhållsbudgeten kan hållas nere och vinsterna blir högre. En sidovinst för borgarna blir också att den som äntligen lyckas få en bostad tystnar på jobbet för att inte riskera att bli av med inkomsten. De borgerliga ser också gärna att vi går tillbaka till arbetsgivarägda bostäder för då blir det garanterat tyst på jobbet om du bråkar med din hyresvärd när du bråkar med din chef.

Sjukvården, skolan, vården av de äldre, vi kan fortsätta hur länge som helst där arbetarrörelsens och de borgerligas mål är diametralt motsatta men när socialdemokrater envisas med att låta som något annat då minskar givetvis intresset hos väljarna, de är av samma skrot och korn-mentaliteten breder ut sig och folk struntar i att rösta.

Eller tycker ni verkligen inte att valet handlar om att vi vill olika saker?

Jag är aktiv i arbetarrörelsen och jag ser hur Sverige ser ut och jag kan inte förstå hur man kan företräda vår sak, om man inte ser någon skillnad på vad vi vill.

För ifrån mitt perspektiv så är skillnaden enorm!

Ulf Åman (V) Oskarshamn

 

Genmäle:
Ja Verdade, jag kan försöka förklara skillnaden mellan arbetarrörelsen och borgare i denna fråga.

Vi kan börja lite längre tillbaka, när Oskarshamns kommun fick pengar för sina aktier i Sydkraft. Då ville borgarna i Oskarshamns kommun att dessa pengar skulle delas ut till medborgare i form av sänkt skatt, vilket hade gjort att vi i dag kanske stått ännu sämre rustade än vad vi gör.

Vidare så vill borgarna ge fri tillgång till den kommunala skattkistan för aktiebolag inom skolvärlden och hade vi haft dessa så kunde underskottet varit större för den kommunala skolan måste alltid vara beredd att ta emot alla som har rätt att gå i den och det på kort varsel.

Sedan är det tyvärr så att lagstiftningen är klar, den kommunala budgeten måste ha balans och inför lagstiftning så står sig våra ideal slätt. Oskarshamns kommunala budget ligger på i runda slängar en miljard sex hundra miljoner, varav bildningsförvaltningen nästan sjuhundra miljoner och socialförvaltningen nästan sexhundra miljoner. När förvaltningarnas ramar spricker så måste det lösas, precis som i vilket hushåll som helst och visst vi hade kunnat höja skatten men vi vet att den kommunala skatten slår blint och drabbar fattiga värre än förmögna därför är kommunala skattehöjningar ett instrument som skall användas med yttersta försiktighet.

Det sista jag vill säga är att arbetarrörelsens mål med utbildning alltid har varit en jämlik utbildning till alla och i mesta möjliga mån så är det också det (V) strävar efter.

Ulf Åman (V) Oskarshamn

genmäle:

Verdade har nu lämnat debatten han drog igång med mig och han konstaterar, trots min beskrivning av skillnaderna, att inga skillnader existerar mellan borgerliga och arbetarrörelsen.

Jag hade gärna velat veta vilket av dessa Verdade skulle ha föredragit i rollen som lagbrytare.

Vidare hade jag gärna sett att Verdade hade förklarat precis hur budgetbalansen hade uppnåtts utan besparingar.

Men Verdade har en lyx som den som tagit på sig rollen som politiker inte har, Verdade är helt fri att lämna en debatt och ta svaren med sig.

Den lyxen har alla medborgare som, i det närmaste hånfullt, ber politiker att komma ut i verkligheten, för att se hur saker och ting ska skötas. Jag undrar, vilken verklighet tror ni att en kommunpolitiker egentligen lever i? Det finns flera i Oskarshamns kommunfullmäktige som har barn i de verksamheter som det nu kommer att skäras i. Tror ni att deras barn kommer att bli undantagna konsekvenserna av besparingarna?

Kommunpolitiker lever i exakt samma verklighet som alla andra kommuninvånare med den enda skillnaden att en kommunpolitiker har valt att försöka styra verksamheten med de medel som finns tillgängliga och inom lagens råmärken.

Det finns skillnader i hur vi tycker att samhället ska fungera men vi vet att det måste fungera. Men de skillnaderna syns mer i riksdagen, där lagarna som styr oss inrättas. Därför kommer för kommunpolitiker, oavsett partifärg, allt som oftast tråkiga beslut att ta, en del går att undvika, andra inte.

Men den som tycker att kommunpolitiker inte förstår, inte kan, inte begriper, är varmt välkommen att komma in i politiken, de flesta partier lider brist på aktiva medlemmar.

Ta gärna med er alla lösningar också.

 

Ulf Åman (V) Oskarshamn

Kopiera länk