Landstinget i Kalmar län

Vänsterpartiet fixar Seniorkort till de äldre och avgiftsfria sommarkort till ungdomarna

Från och med årsskiftet gäller Seniorkortet i Kalmar län. Det innebär att alla som har fyllt 65 år åker billi- gare på buss och tåg under tider då det inte är rus- ningstrafik. I sommar kommer dessutom alla som ska börja högstadiet eller gymnasiet upp till andra ring att kunna åka kollektivt helt avgiftsfritt.
När Seniorkortet började gälla vid årsskiftet så blev det en omedelbar succé. På bara någon vecka såldes tusen- tals kort. En av de första att betala de 100 kr kortet kostar var Vänsterpartiets Leif Svensson i Västervik. Han är nöjd över att Vänsterpartiet äntligen fått gehör för sitt krav.
– Det är Vänsterpartiet som har drivit den frågan. Många pensionärer har det svårt ekonomiskt och vi tror att detta kan bidra till att de får ett rikare liv, säger han.
Från och med 2018 införs också ett statligt bidrag för avgiftsfri kollektivtrafik för skolungdomar under sommar- loven. Det är ett förslag som Vänsterpartiet har fått ige- nom i förhandlingarna med regeringen.
– Det ger oss i Kalmar län 8,5 miljoner till våra 17 000 unga som från årskurs sex till sista sommarlovet på
gymnasiet får ett busskort som gäller hela sommaren, i hela länet, alla tider och hur mycket som helst. Det ska även gälla för närtrafik, säger Leif.
Innan Leif uppnådde åldern att kunna köpa Seniorkort så arbetade han som skolsköterska på Västerviksgymnasiet. Sommarkortet är bra för såväl integration som jämlikhet påpekar han.
– Alla barn- och ungdomar har rätt till ett bra sommarlov, oav- sett om föräldrarna har mycket eller lite pengar. Att ta sig in till stan för att träffa kompisarna, komma i tid till sommarjobbet eller hänga med på helgens bortamatch, ska vara möjligt för alla skolungdomar, inte bara för dem som har föräldrar med en stor plånbok. Jag vet av egen erfarenhet att det här kommer betyda mycket för många ung- domar, säger han.
Leif Svensson (V)

f.v Leif Svensson, Lena Granath, Anders Svensson & Linda Fleetwood

Kopiera länk