Medlemsmöte

Mötet med Jonas Sjöstedt

image2

Jonas Sjöstedt besökte Oskarshamn
– Tydligare markering mellan vänster- och högerpolitik

– Politiken i Sverige behöver polariseras mer och få en tydligare uppdelning på vänster- och högerpolitik.
Vänsterpartiets ordförande, Jonas Sjöstedt, vill att den sittande regeringen går tuffare fram och tydligare visar att man vill återställa Sverige och välfärden.

Jonas Sjöstedt besökte i måndags Kalmar län, både Mönsterås och Oskarshamn. I Mönsterås blev det industribesök på Södras Bruk och i Oskarshamn offentligt möte i Kulturhuset där hela utställningssalen fylldes.
Nu i dagarna är det precis halvtid i denna mandatperiod.
– Socialdemokraterna och Miljöpartiet har regerad hyfsat den första halvan. Även att vi inte sitter med i regeringen så har vi fått igenom en hel del bra saker på den ekonomiska sidan.
– Det ska vi vara stolta över, sa Jonas Sjöstedt och radade upp saker V fått igenom, bland annat gratis tandvård för unga, gratis glasögon, 10 miljarder till kommuner och landsting för att få ordning på sjuk- och hemvården.
Men tyvärr fick V nobben när partiet ville införa förmögenhetsbeskattningen igen.
– Det är synd att s och mp inte vågade anta den utmaningen. Det är ett sätt att visa att man är för rättvisa och jämlikhet och det kan också vara ett sätt att avslöja på vilken sida Sverigedemokraterna står. Visa att SD är ett rent högerparti.
– Vi har halva mandatperioden på oss att gå ut och utmana borgerligheten och SD. Att visa att de enbart försvarar att de rika ska bli rikare och de fattigare blir fattigare, sa Sjöstedt.
Även på arbetsmarknaden vill Sjöstedt se tuffare tag. Vänsterpartiet vill ha bort alla bemanningsföretag men tyvärr går det inte på grund av EU-regler.
– Men regeringen kan bestämma att tillfällighetsanställningar ska förbjudas. Det var alliansregeringen som införde tillfällighetsanställningar och som radikalt försämrade anställningsförhållandena för arbetarna och väsentligt underlättade för företagen att ta och sätta ut arbetskraft.
– Det är bara för s och mp att besluta att tillfällighetsanställningar ska förbjudas, sa Sjöstedt och slog ut med armarna.
Något av V:s ”röda skynke” är som bekant när privata företag gör stora vinster i välfärden.
– Vi vill inte ha vinster i välfärden. De vinster som uppstår ska återinvesteras och utveckla verksamheten. Inte användas som utdelning till ägare eller gömmas undan i skatteparadis.
Vinstjakten måste upphöra så att alla pengar går till den välfärd de är avsedda till.
Framförandet, som gav stora applåder, avslutades med en frågestund.
Bland annat kom en fråga om V:s ställning i jordbrukspolitiken och Sveriges mjölkbönder, som i dagsläget lever under mycket knappa ekonomiska förhållanden.
– Tyvärr är vi väldigt styrda av EU:s regler även här.
– Men det vi kan göra är att sluta köpa importerad mjölk. Att det offentliga gör sina upphandlingar i närområdet och helst också ekologiskt. Det kanske kostar någon krona mer men det gynnar våra svenska bönder och det är mycket bra.
Konkret har V denna mandatperiod jobbat hårt för att landsbygden ska få fiberoptik framdraget och som är på gång på många håll.

Conny Blomander

 

image1
Kopiera länk